ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Σιδηρόδρομος-σταθμός
Το 1904 η αποικιοκρατική κυβέρνηση αρχίζει την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνέδεε την Λευκωσία με την Αμμόχωστο .
Το έργο κάλυπτε απόσταση 36 μιλίων και ολοκληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1905. Το 1907 επεκτάθηκε ακόμα 25 μίλια μέχρι το σταθμό Μόρφου και αργότερα προς την Ευρύχου. Την 31/12/1951 έγινε το τελευταίο δρομολόγιο του ιστορικού κυπριακού σιδηροδρόμου από Λευκωσία προς Αμμόχωστο στις 14.55’ και μετά από χρόνια λειτουργίας .
ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΖΗΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΤΩΚΟΠΙΑΣ
Ο στόχος ήταν η εξυπηρέτηση βασικών στρατηγικών συμφερόντων εδραιώνοντας την αποικιοκρατική εξουσία και αστυνόμευση κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο λόγο στην ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και δραστηριοτήτων , την μετακίνηση εργατών από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα(φθηνά εργατικά) πάντα για το καλό της άρχουσας τότε τάξης.
Η "γραμμή" περνούσε νότια του χωριού και ο τοπικός σταθμός βρισκόταν λίγο ανατολικότερα του Δημοτικού Σχολείου σχεδόν απέναντι από το σημείο που λειτούργησε αργότερα το συσκευαστήριο διαλογής αγροτικών προϊόντων του Γεώργιου Τίρκα.
Οι μεταλλικές ράγες (γραμμές) τοποθετήθηκαν πάνω σε υπερυψωμένα αναχώματα και κατά μήκος της διαδρομής ένθεν και ένθεν της διαδρομής φυτεύτηκαν ελιές.
Στα μετέπειτα χρόνια όταν καρποφόρησαν η τοπική αρχή με την μέθοδο του πλειστηριασμού(τελλάλισμα -αρτύρισμα) διάθετε των καρπό για συλλογή σε αυτό που πλειοδοτούσε τα περισσότερα χρήματα.