ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΚΑΤΩΚΟΠΙΑ:ΥΠΟ ΚΑΤΩΧΗ

Κατωκοπιά:
υπό κατοχή
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ 1974-2024
Go to content
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Από  της αρχές  της δεκαετίας του 1960 σχεδόν  αμέσως  μετά την Ανεξαρτησία αρχίζει η   συστηματική καλλιέργεια και  παραγωγή  δύο  νέων  προϊόντων . Των καρότων και των πατατών.
Η ανόρυξη γεωτρήσεων και η  συστιματική άντληση  των υπόγειων  νερών με υδραντλίες με   την ταυτόχρονη  δημιουργία  συνεταιριστικών  αρδευτικών συνδέσμων  από τους ιδιοκτήτες της γης αποτελεί την  εγγύηση της αειφόρου ανάπτυξης που δρομολογείται .
Η αυξημένη ζήτηση των δύο αυτών προϊόντων  από την Αγγλική κυρίως αγορά και  η διασφάλισης της σταθερής  υψηλής  ποιότητας  καλλιέργειας ,  παραγωγής και διαλογής  που  απαιτούνται από τους εμπόρους εξαγωγής  δρομολογούν την κατασκευή σύγχρονων συσκευαστηρίων  διαλογής και συσκευασίας  και εγκατάστασης  σύγχρονων  πλυντηρίων καθαρισμού  για τα καρότα .
Τα λιγοστά  εργατικά  χέρια δεν αρκούν στην μεγάλη  ζήτηση που  παρατηρείτε .
Εποχικοί εργάτες από τα γύρω χωριά   δεν αρκούν για να καλύψουν  της ανάγκες της παραγωγής .
Έτσι την εποχή της συγκομιδής  επιστρατεύονται  εργάτες από ημιορεινά  και ορεινά χωριά(τρείς Ελιές –Καμινάρια) καθώς και Τ/κύπριακά χωριά (Λουρουτζινα Φόττα/Πιλέρι Αγγολέμι).
Η Κατωκοπιά  μετατρέπετε σε  ένα απέραντο εργοτάξιο. Δεκάδες αγροτικά λεωφορεία  μεταφέρουν καθημερινά δεκάδες εκατοντάδες εποχιακούς εργάτες  και το χωριό μετατρέπετε σε μια πολυπληθή  αγροτική πολίχνη .Η Κατωκοπιά  μαζί με την κωμόπολη  της Λύσης  γίνονται τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής  καρώτων  με  της εξαγωγές   να ξεπερνούν  της χιλιάδες τόνους  και τα έσοδα από της εξαγωγές  να συνεισφέρουν  ένα σημαντικό κονδύλη στην οικονομία της  νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας .
Οι κατωκοπίτες επενδύουν  συνεχώς σε σύγχρονα αγροτικά  εργαλεία ,μέσα και μεθόδους, τρακτέρ ,καρότσες,  ηλεκτρικές αντλίες άρδευσης . Σε όλοι την περιοχή κατασκευάζονται  τσιμεντένια αυλάκια και για της πιο απομακρυσμένες προβληματικές περιοχές  ύδρευσης το νερό μεταφέρετε με μεταλλικές σωλήνες .
Για της  ανάγκες μεταφοράς  των προϊόντων  στα  λιμάνια  δημιουργούντα  συνεταιρισμοί από τους ιδιοκτήτες  των φορτηγών αυτοκίνητων .
Αγροτικοί  Τοπικοί σύνδεσμοι  δημιουργούντα  για καλύτερη προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Αρκετοί εργάτες  παραμένουν όλη την εβδομάδα και άλλοι ολόκληρη την περίοδο που και φιλοξενούνται σε στα σπίτια των εργοδοτών τους .
Οι κοινωνική δεσμοί που αναπτύσσονται αρκετές φορές  καταλήγουν σε  συγγενικούς  .
Το χωριό αναπτύσσετε ,μεγαλώνει , κτίζονται καινούργια σπίτια  καταστήματα, καφενεία, ταβέρνες  ραφτάδικα, δρόμοι, σιδηρουργία , σινεμά ,κρεοπωλεία, μπακάλικα, ιδιωτικό ιατρείο από τον γιατρό Δημητράκη Πρωτοπαπά  κ.α. .
Δρομολογούνται νέα λεωφορεία και γίνετε τακτική και καθημερινή  σύνδεση του χωριού με τα αστικά κέντρα  (Λευκωσία-Μόρφου)
Μια νέα κοινωνία  πλάθετε  .Η μόρφωση των νέων γίνετε επιδίωξη για κάθε Κατωκοπίτη.  
Οι τοπική κοινωνία χρωστά πολλά  στον για δεκαετίες κοινοτάρχη  μ. Νικόλα Πρωτοπαπά,
στον εμπνευστή και δημιουργό της ΣΠΕ Κατωκοπιάς  μ. Λοϊζο Κυπρήδιμο,  τον Αιμίλιο Γεωργιάδη  γραμματέα του Συνεργατικού Παντοπωλείου Κατωκοπιάς  στα μέλη (αζάδες) της κοινοτικής Αρχής , στα μέλη των τοπικών  αρδευτικών  συνδέσμων , στους Ιεροίς της κοινότητας  στους επιτρόπους της εκκλησίας  στους προέδρους και τα μελή των επιτροπών των πολιτιστικών και αθλητικών  σωματίων ,του συλλόγου αποφοίτων ,των  δασκάλων  κ.α

Back to content