Main menu:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το πρώτο "σχολείο" στην Κατωκοπιά φαίνετε να ιδρύθηκε το 1816 με δάσκαλο το `Χ Βαγγέλη από το Μάσσαρι
Ο δάσκαλος Νεόφυτος Παπαδόπουλος από το Αργάκι ο οποίος παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα του στο Αργάκι , μετά αποφοιτά από την σχολή που λειτουργούσε στον Άγιο Παντελεήμονα στην Μύρτου. Ακολούθως σπούδασε με έξοδα κάποιου θείου του κληρικού στο σχολαρχείο Μύλασων της Καρίας στην Μικρά Ασία (Σμύρνη) (¨ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝ ΚΥΠΡΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ΄’ ΛΟΪΖΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ)
Ο δάσκαλος Νεόφυτος μετά την αποπεράτωση των σπουδών του επιστρέφει και λειτουργά σχολείο στο σπίτι του εις Κάτω Ζώδιαν (1875-
Ο δάσκαλος Νεόφυτος υπηρετεί στα γύρω χωριά μέχρι και το1923 χρονιά που αποχωρεί λόγω ηλικίας.
Το πρώτο επίσημο σχαλείο που λειτούργισε στην κατωκοπιά -
Η αιθουσα διδασκαλίας ήταν ένα μονόχωρο στην νότια και λειτούργησε σαν μονοδιδασκαλικό μεικτό για αγόρια και κορίτσια.
Το 1916-
Θα ήταν σωστό να αναφέρουμε ότι το παρθεναγωγείο σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες λειτούργησε σε διάφορους χώρους. Στο σπίτι της Κατσιούλας-
Το αρρεναγωγείο εξακολουθεί να στεγάζεται δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας στο χώρο που είναι σήμερα το Συνεργατικό Παντοπωλείο .
Πολλοί από μας θα θυμούνται ότι το κτήριο αυτό χρησιμοποιείτο σαν σιδηρουργείο από τον Βάσο Ζατζή πριν την κατεδάφιση του το 1963 και την ανέγερση του πιο σύγχρονου τότε στην περιοχή Συνεργατικού παντοπωλείου.
Το 1925-
Διαθέτει δύο αίθουσες διδασκαλίας μια αίθουσα διδασκάλων ,δύο ηλιακούς ,γυμναστήριο και σχολικό κήπο που αδρεύεται από δικό του ανεμόμυλο και "ττουλούμπα"(αντλία) με δεξαμενή.
Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και τα σχόλια των κατοίκων των γύρω χωριών ποικίλουν.
Η πιο χαρακτηριστική ονομασία "Δικαστήρια".