ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - ΚΑΤΩΚΟΠΙΑ:ΥΠΟ ΚΑΤΩΧΗ

Κατωκοπιά:
υπό κατοχή
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ 1974-2024
Go to content
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΠΗΓΗ:ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Γεώργιος Ιωαννίδης (1η Μαΐου 1952 – 10 Φεβρουαρίου 2014) διετέλεσε για πάνω από τρεις δεκαετίες διευθυντής του γραφείου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) στην Αθήνα.
Ταύτισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με την προβολή του κυπριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Υπηρέτησε ως ιδρυτής και διευθυντής του γραφείου του ΚΟΤ για 31 ολόκληρα χρόνια, από το 1983 μέχρι και το θάνατό του.
Πριν τη δημιουργία του γραφείου, η Κύπρος ήταν άγνωστη ως τουριστικός προορισμός για τους Ελλαδίτες. Χάρη στη σκληρή δουλειά του ίδιου και των συνεργατών του στο γραφείο του ΚΟΤ στην Αθήνα, η Κύπρος έφτασε στο σημείο το 2004 να προσελκύσει το μεγαλύτερο μερίδιο του εξερχόμενου ελληνικού τουρισμού.

Ο Γιώργος Ιωαννίδης δεν έβλεπε την προσέλκυση Ελλαδιτών τουριστών μόνο από την οικονομική σκοπιά. Πίστευε ακράδαντα ότι μέσα από τη δημιουργία τουριστικού ρεύματος ενισχύονταν οι εθνικοί δεσμοί της Κύπρου και της Ελλάδας.

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1952 στην κοινότητα Κατωκοπιά, στην Κύπρο. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Σόλωνα και της Μηλιάς, μιας αγροτικής οικογένειας από την Κατωκοπιά. Τα αδέρφια του είναι ο Χάρης, η Τούλα και η Έλλη.

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της Κατωκοπιάς και αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή Λευκωσίας το 1970. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Δόκιμος Αξιωματικός τη διετία 1970-72.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, διορίστηκε στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου όπου εργάστηκε για ένα χρόνο, την περίοδο 1972-73.

Εγκατέλειψε τη θέση του καθώς επέλεξε να σπουδάσει Δημοσιογραφία στο Κέντρο Σπουδών Δημοσιότητας στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, εξασφάλισε εγγραφή στα Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαιδεύσεως (ΚΑΤΕ) Αθηνών. Το καλοκαίρι του 1974 βρέθηκε στην Κύπρο, επιστρατεύτηκε και συμμετείχε στις μάχες για την αναχαίτιση της τουρκικής εισβολής. Στις 19 Αυγούστου 1974, στις δύσκολες συνθήκες προσφυγιάς, σε αντίσκηνο στην ορεινή κοινότητα Σπηλιών, αρραβωνιάστηκε τη Μαρία Ζαμπά.

Μαζί επέστρεψαν στην Αθήνα το Σεπτέμβρη του 1974 για να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αρχίσουν μια νέα ζωή. Το Σεπτέμβρη του 1975 εισήχθηκε μετά από εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 1976, ολοκλήρωσε τις σπουδές Δημοσιογραφίας.
Ταυτόχρονα με τις σπουδές Νομικής, άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Εξόρμηση» του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στο περιοδικό «Διακοπές», ενώ ήταν και ανταποκριτής της παροικιακής εφημερίδας «Η Πρωινή» της Νέας Υόρκης.
Στις 19 Αυγούστου του 1979 παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, «ένεκεν έρωτος», όπως συνήθιζε να λέει, Μαρία Ζαμπά.
Το Δεκέμβρη του 1980 πήρε το πτυχίο της Νομικής και μετά από ένα χρόνος άσκησης εξασφάλισε εγγραφή στον Δικηγορική Σύλλογο Αθηνών. Προτίμησε να ασκήσει το επάγγελμα του δημοσιογράφου παρά του δικηγόρου, και συνέχισε τη συνεργασία με το Πρακτορείο Ελληνικού Τύπου του Οργανισμού Λαμπράκη και παράλληλα ως ανταποκριτής της κυπριακής εφημερίδας «Η Ελευθεροτυπία» στην Αθήνα. Υπήρξε μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Την 1η Μαΐου 1982, στα 30ά του γενέθλια, ο Γιώργος και η Μαρία έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, το Γιάννη.
Συνέχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος μέχρι το Μάρτη του 1983, όταν διορίστηκε υπεύθυνος του νεοσύστατου γραφείου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στην Αθήνα.
Στις 22 Μαΐου 1984 ήρθε στον κόσμο το δεύτερο παιδί, η Ειρήνη, ολοκληρώνοντας τη σύνθεση της οικογένειας.

Το Φεβρουάριο του 2013 διαγνώστηκε με την επάρατο νόσο. Έκτοτε έδωσε μια άνιση μάχη, έχοντας διαρκώς δίπλα του τη γυναίκα και τα παιδιά του, στενά συγγενικά πρόσωπα και καλούς φίλους. Μέσα σε αυτή την περιπέτεια, αχτίδα φωτός και μεγάλης ευτυχίας υπήρξε η απόκτηση εγγονού, του μικρού Γιώργου, από το Γιάννη και τη γυναίκα του Αγγελική, τον Ιούλιο του 2013.

Έδωσε τη μάχη με αξιοπρέπεια. Απεβίωσε στις 10 Φεβρουαρίου 2014 σε ηλικία 61 ετών.
Back to content