ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ - ΚΑΤΩΚΟΠΙΑ:ΥΠΟ ΚΑΤΩΧΗ

Κατωκοπιά:
υπό κατοχή
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ 1974-2024
Go to content
Σε μια γυναίκα, τη χημικό μηχανικό με 30χρονη εμπειρία σε μεγάλα έργα υδρογονανθράκων διεθνώς, την Ελένη Βασιλειάδου, αναμένεται να αναθέσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο το τιμόνι της ΔΕΦΑ, με πρόταση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη.Γεννήθηκε στην Κατωκοπιά Μόρφου, στις έξι Ιουνίου του 1957, φοίτησε στο Γυμνάσιο Μόρφου, με ένα χρόνο στο Λύκειο Ακροπόλεως αφού μεσολάβησε ο πόλεμος.
Η μητέρα της, νοικοκυρά και ο πατέρας κτηματίας και διαχειριστής διατρήσεων νερού.Άρχισε τις σπουδές της ως Χημικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Illinois Όλα με υποτροφίες.
Η πορεία της ως γυναίκα ήταν ένας συνεχής αγώνας. «Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα…» όπως μας λέει. Τόσο επειδή ήταν γυναίκα, αλλά και επειδή καταγόταν από μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος: «Πρέπει να αποδώσεις διπλά για να πετύχεις, για να αποδείξεις στους άλλους την αξία σου. Για να σε δεχτούν, για να επιβιώσεις και να πετύχεις».Πώς έγινε ο διορισμός; Παρόλο που έθεσε υπόψη του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Λακοτρύπη την πρόθεσή της να υπηρετήσει, όταν το άκουσε, το αποδέχτηκε με αίσθημα ευθύνης. Άλλωστε σπούδαζε και δούλευε για 30 χρόνια στο εξωτερικό και έχει μια μεγάλη εμπειρία σε μεγάλα έργα υδρογονανθράκων διεθνώς.Κατάφερε πολλά ως άνθρωπος. «Ισως, μεγαλύτερη επιτυχία να είναι ο τρόπος που αγωνίστηκα μετά την προσφυγιά. Όλα ήταν δύσκολα. Νέες πραγματικότητες…» Μαθαίνουμε ότι στάθηκε μέσα από τις υποτροφίες της ικανή να στηρίξει και να βοηθήσει και τις αδερφές της αλλά και την οικογένεια της ολόκληρη μέσα στις δυσκολίες της πρωτοφανούς ανέχειας που αντιμετώπιζε τότε ο προσφυγικός κόσμος. «Έμαθα να αγαπώ μεν την ποιότητα αλλά να ζω λιτά. Έχω ένα μέτρο στα πράγματα…»Πώς αισθάνεται ως γυναίκα που βρέθηκε σε ένα πόστο ψηλά και μάλιστα κρίσιμο, λόγω των καιρών; Όπως μας είπε η ίδια το αντιμετωπίζει με συστολή. Στόχος της, ωστόσο, δεν ήταν ποτέ «το πού θα φτάσει», αλλά το να μπορεί να υπηρετήσει μέσα από τη γνώση και την πείρα της. «Δούλεψα σκληρά και ό,τι κατάφερα στη ζωή μου, ήταν με δυσκολίες». Είναι άλλωστε αυτοδημιούργητη…

Σύντομο βιογραφικό :Η Ελένη Βασιλειάδου, πρόσφυγας από την Κατωκοπιά, ξεκίνησε τις σπουδές της ως Χημικός Μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη και τις αποπεράτωσε με μάστερ και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στις ΗΠΑ, με πλήρεις υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Εργάστηκε σε μεγάλους κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας σε Αγγλία, Ολλανδία και Καναδά, αρχικά σε ερευνητικά προγράμματα και αργότερα σε άμεσες εμπορικές δραστηριότητες και αναπτύξεις επενδύσεων στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο.Συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση και λειτουργία της Εταιρείας Παροχής Φυσικού Αερίου Αττικής και ήταν μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, εκ μέρους της ShellGasBVπου ήταν ο στρατηγικός επενδυτής της εταιρείας.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», παρά το γεγονός ότι η θέση του προέδρου της ΔΕΦΑ, από ιδρύσεως της κρατικής εταιρείας, ανατίθεται με πρόσωπο που προέρχεται από το χώρο του ΔΗΚΟ και προτείνεται από τον Πρόεδρό του, ο Μάριος Καρογιάν, έδωσε εν λευκώ συγκατάθεση στον υπουργό Γιώργο Λακοτρύπη, για επιλογή έμπειρου τεχνοκράτη, εκτός κομματικών χώρων και κριτηρίων.Τη συγκατάθεσή του με το ίδιο πνεύμα έδωσε και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέκαθεν μιλούσε για προσέλκυση προσοντούχων έμπειρων Κυπρίων από το εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», η Ελένη Βασιλειάδου αναλαμβάνει προσωρινά την προεδρία της ΔΕΦΑ, χωρίς εκτελεστικά καθήκοντα, μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης για τη δομή του συστήματος διαχείρισης των υδρογονανθράκων.Είχε στείλει βιογραφικό της στο υπουργείο προ διετίας, εκφράζοντας την προθυμία να προσφέρει στον τομέα της και μάλιστα προσφέρθηκε όπως εργαστεί χωρίς αμοιβή.

Γράφουν: Ελίτα Μιχαηλίδου / Πέτρος Θεοχαρίδης


ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/144045/eleni-vasileiadou-poia-einai-i-gynaika-pou-analamvanei-ti-defa#sthash.QHL3AnLg.dpuf
Back to content