ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ - ΚΑΤΩΚΟΠΙΑ:ΥΠΟ ΚΑΤΩΧΗ

Κατωκοπιά:
υπό κατοχή
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ 1974-2024
Go to content
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Βιογραφικό Σημείωμα - CurriculumVitae Ανδρέας Φιλίππου ,
Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού 28.2.1988 - 3.5.1990
Γεννήθηκε στην Κατωκοπιά Λευκωσίας το 1944. Ως υπουργός, εισηγήθηκε και πέτυχε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου με το νόμο 144/89 που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων. Ήταν ο πρόεδρος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο πρώτος πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του.

Ως βουλευτής, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση ίδρυσης του ΙΚΥ Κύπρου που επίσης ψηφίστηκε ομόφωνα σε νόμο. Ήταν μέλος του Συμβουλίου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και εισηγητής για το Μεσανατολικό (TheWorldofParliaments- IssueN°2, page1, TheWorldofParliaments- IssueN°2, page8). Ήταν επίσης μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ένωσης και εισηγητής για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Απεφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Υπήρξε μαθητής και της Αγγλικής Σχολής την οποία εγκατέλειψε στα πλαίσια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία του ΙΚΥ Ελλάδας. Ειδικεύθηκε στη Θεωρία Πιθανοτήτων και τη Στατιστική (MScκαι PhD) στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ με υποτροφία του ιδρύματος Fulbright ή εργαζόμενος.

Δίδαξε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το 1980 έως το 2011. Διετέλεσε αντιπρύτανης του πανεπιστημίου και πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών. Δίδαξε επίσης προηγουμένως (1968-1980) στα πανεπιστήμια Ουϊσκόνσιν, Τέξας, Πατρών και Βηρυτού (AUB). Έχει δημοσιεύσει 75 επιστημονικές μελέτες  που έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και προέδρευσε πολλών συνεδρίων. Είναι editor επτά βιβλίων των οίκων Reide  lκαι Kluwer. Τέσσερεις από τους διδάκτορές του είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, και μέλος του Εφοριακού Συμβουλίου της Κύπρου.

Τιμήθηκε με το παράσημο Grande Ufficiale της Ιταλικής Δημοκρατίας. Είναι επίτιμος πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας και ιδρυτικό μέλος του Αντιναρκωτικού Συνδέσμου Κύπρου. Είναι έγγαμος με τη δημοσιογράφο Αθηνά Φιλίππου και έχουν τρεις κόρες, τη Μαργαρίτα, τη Μελίνα και την Αλεξάνδρα.
Back to content